
Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή



Το 1989 στον Βόλο μια ομάδα νέων επιστημόνων που διακατέχονταν από τις αρχές της Ελληνορθόδοξης παράδοσης, μεταξύ αυτών και ο Φυσικός και Θεολόγος, μέλος του Δ.Σ. του Θρησκευτικοφιλολογικού Συλλόγου Βόλου «Οι Τρεις Ιεράρχαι», Δρ Νικόλαος Κατσαβριάς, συνέλαβαν τη ιδέα της ίδρυσης στην πόλη μας ενός τομέα προς υποβοήθηση και ενίσχυση των Ορθοδόξων Κλιμακίων της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής και σκέπτονταν να βρουν φορέα που θα στέγαζε και υλοποιούσε αυτό το όραμά τους.
Αποφάσισαν, λοιπόν, να κάνουν σχετική πρόταση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Θρησκευτικοφιλολογικού Συλλόγου Βόλου «Οι Τρεις Ιεράρχαι» έχοντας την πεποίθηση ότι ο Σύλλογος αυτός θα μπορούσε να προωθήσει και να πραγματώσει αυτή την ιδέα. Έτσι ήρθαν σε επικοινωνία με τον τότε πρόεδρο του Συλλόγου Ιωάννη Κολοβό, που και ο ίδιος είχε τον μύχιο καημό να προβεί ο Σύλλογος σε κάποια προσπάθεια, για να βοηθήσει το έργο της Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής. Αμέσως αγκάλιασε με θέρμη αυτή την ιδέα – πρόταση και την εισήγαγε προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, το οποίο με την 10/12.10.1989 πράξη του αποφάσισε ομόφωνα να συστήσει, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Συλλόγου, Τομέα Εξωτερικής Ιεραποστολής με τίτλο «Φίλοι της Εξωτερικής Ορθοδόξου Ιεραποστολής» και, παράλληλα, συγκρότησε επιτροπή από νέους επιστήμονες με στενό συνεργάτη τον πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Μυγδάλη.
Ο τομέας αυτός ευθύς εξαρχής ετέθη υπό την αιγίδα και ευλογία του τότε Μητροπολίτου Δημητριάδος και κατόπιν Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος μακαριστού Χριστοδούλου, ο οποίος ασμένως και ενθουσιωδώς δέχθηκε την πρόταση και απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου των Τριών Ιεραρχών. Σε συνέδριο που συγκλήθηκε στην Αθήνα από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών για την Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή, την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος εκπροσώπησε ο μακαριστός Ιωάννης Κολοβός. Ο ίδιος, αμέσως μετά τη λήψη από το Δ.Σ. της απόφασης της ίδρυσης του εν λόγω τομέα, ήρθε με σε μια πρώτη επικοινωνία με τον Ιερομόναχο π. Μελέτιο Γρηγοριάτη, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη, την επιμέλεια και τον συντονισμό της Ιεραποστολικής δράσης του Κλιμακίου στο Κολουέζι του Νοτίου Κογκό – τότε Ζαΐρ – και έδωσε κατευθύνσεις λειτουργίας του νεοσυσταθέντος στο Σύλλογό μας Τομέα της Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής.
Η επιτροπή είχε ως σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων, αλλά και ειδών χρήσιμων για τα κλιμάκια της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής, τα οποία θα κατένεμε, κατά προτεραιότητα, ανάλογα με τις ανάγκες των κλιμακίων.
Συνάμα, ο Σύλλογος άρχισε να προσκαλεί στον Βόλο ιεραποστόλους, κληρικούς και λαϊκούς, οι οποίοι έδιναν ομιλίες στην αίθουσα διαλέξεων του Συλλόγου μας ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, και κατ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται γνωστό το έργο των Κλιμακίων της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής και αρχίζουν να ευαισθητοποιούνται στα θέματα αυτά πολλοί επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες οι οποίοι συντρέχουν οικονομικά τον Ιεραποστολικό τομέα του Συλλόγου μας.


Στο πλαίσιο δε της διάδοσης των σκοπών της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής ο αείμνηστος Πρόεδρος Ιωάννης Κολοβός ανέλαβε ωριαία τακτική εβδομαδιαία εκπομπή στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητρόπολης Δημητριάδος «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και μιλούσε με μεγάλο ενθουσιασμό για την Εξωτερική Ιεραποστολή, το δυσχερές αλλά μεγάλης σπουδαιότητας έργο των Ιεραποστόλων και τα πολυποίκιλα προβλήματα των ανά τον κόσμο Ορθοδόξων Ιεραποστολικών Κλιμακίων. Οι ομιλίες αυτές είχαν μεγάλη απήχηση στο πολυπληθές ακροατήριο του Ραδιοφωνικού Σταθμού της τοπικής Εκκλησίας. Η Ορθόδοξη Εξωτερική Ιεραποστολή εξακολουθεί να στηρίζεται ακόμα με ραδιοφωνική εκπομπή από δύο μέλη του συλλόγου, την κα. Ηράκλεια Μητροπούλου και τον π. Απόστολο Μόναχο.
Αναπτύσσονται επίσης, σχέσεις συνεργασίας με τον Ιεραποστολικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης «Άγιος Κοσμάς, ο Αιτωλός» και ανταλλάσσονται απόψεις, ιδέες, προβληματισμοί για την καλύτερη ευόδωση των προσπαθειών του τομέα Εξωτερικής Ιεραποστολής.
Παράλληλα, αναπτύσσονται και σχέσεις συνεργασίας με τον Σύλλογο Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής Πατρών «Ο Πρωτόκλητος», με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Ορθόδοξης Ιεραποστολής Άπω Ανατολής, με την Αδελφότητα Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, με τον Πανελλήνιο Χριστιανικό Όμιλο Ορθόδοξης Ιεραποστολής Αθηνών και κατ’ αυτόν τον τρόπο ο τομέας του Συλλόγου μας έρχεται σε επαφή και με άλλα, εκτός της Αφρικής, Ορθόδοξα Ιεραποστολικά Κλιμάκια, βοηθώντας τα με κάθε τρόπο.
Η προσπάθεια καρποφορεί
Με αυτές τις πρωτοβουλίες και τα ξανοίγματα του Ιεραποστολικού τομέα του Συλλόγου μας ξεκινάει προσπάθεια αποστολής βοήθειας στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κορέας μακαριστό Σωτήριο Τράμπα (μετέπειτα Μητροπολίτη Πισιδίας) και στον Μητροπολίτη Κένυας κ. Μακάριο, οι οποίοι ήρθαν στον Βόλο και μίλησαν σε πολυπληθές ακροατήριο. Επίσης, στην Καλκούτα των Ινδιών στον εκεί Ιεραπόστολο Ιερομόναχο π. Ιγνάτιο Σταυρονικητιανό, ο οποίος έδωσε διάλεξη στην αίθουσα του Συλλόγου μας ενώπιον πυκνού ακροατηρίου και με την παρουσία του νέο-ενθρονισθέντος και σημερινού Μητροπολίτη μας κ.κ. Ιγνατίου.
Σχέσεις συνεργασίας και βοηθείας δημιουργούνται με τον χρόνο και με τα Ορθόδοξα Ιεραποστολικά Κλιμάκια των Ι. Μητροπόλεων:
-
Ουγκάντας
-
Ζιμπάμπουε
-
Ιωαννουπόλεως και Πραιτορίας
-
Καμερούν
-
Λατινικής Αμερικής: Παναμά και Μπουένος Άιρες Αργεντινής
-
Χογκ-Κογκ
-
Ν. Ζηλανδίας
καθώς και με των Ιερών Επισκοπών
-
Μαδαγασκάρης
-
Ταϊβάν
-
Νιγηρίας
-
Γκάνας
-
Ζάμπιας
Σε όλα τα προαναφερθέντα Κλιμάκια της Ορθόδοξης Εξωτερικής Ιεραποστολής εκτός από χρήματα για σίτιση, στέγη, ιατρική βοήθεια, κυρίως για την Αφρική, και την κάλυψη άλλων αναγκών, αποστέλλονται βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου στην αγγλική, γαλλική, ισπανική γλώσσα και, επίσης, εκκλησιαστικά είδη: ιερά άμφια, ιερά σκεύη Θείας Λειτουργίας, νάμα, θυμίαμα, καρβουνάκια, λευκές εσθήτες βαπτίσματος.
Όλες αυτές οι προσπάθειες της Εξωτερικής Ορθόδοξης Ιεραποστολικής βοήθειας, οι μεγάλες δυσκολίες, το πραγματοποιηθέν έργο, αποτυπώνονται στην αλληλογραφία των δεκαπέντε ετών της δράσης του τομέα της Εξωτερικής Ιεραποστολής με τα Ορθόδοξα Ιεραποστολικά Κλιμάκια ανά τον κόσμο. Στην αλληλογραφία αυτή φαίνονται ανάγλυφα και οι κόποι, οι θυσίες, οι αγωνίες, οι προσευχές, η προσφορά, το όλο πνευματικό, ποιμαντικό, κοινωνικό, ανθρωπιστικό έργο των Ιεραποστόλων ιερωμένων και λαϊκών. Το έργο αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό.
Με το έργο της Εξωτερικής Ιεραποστολής και τις μεγάλες δωρεές συμπολιτών μας έχουν κτιστεί :
-
δύο Ιεροί Ναοί στην Κένυα, ο ένας αφιερωμένος στον Άγιο Νεκτάριο τον Θαυματουργό και ο άλλος στη Μεταμόρφωση και Ανάληψη του Ιησού Χριστού,
-
ένας Ιερός Ναός στην Καλκούτα των Ινδιών αφιερωμένος στον Άγιο Νεκτάριο τον Θαυματουργό,
-
ένα Δημοτικό Σχολείο στη Μαδαγασκάρη για 100 παιδιά, πλήρως εξοπλισμένο,
-
δύο Δημοτικά Σχολεία στο Κογκό.
Το 2004 με δωρεά εκτυπώθηκε στον Βόλο εκκλησιαστικό βιβλίο 80 σελίδων στη γλώσσα σουαχίλι για τις λειτουργικές λατρευτικές ανάγκες του Κλιμακίου της Κένυας και της ευρύτερης περιοχής της Αφρικής, που ομιλούν αυτή τη διάλεκτο. Ενισχύθηκε οικονομικά η έκδοση Ιερού Ευαγγελίου στην κορεατική.
Με την οικονομική κρίση στη χώρα μας τα έσοδα έχουν μειωθεί αισθητά. Ευελπιστούμε να συνεχιστεί στο μέλλον η προσφορά των πολιτών στο δύσκολο έργο των ιεραποστόλων στον κόσμο.
Περισσότερα για την Ορθόδοξη παρουσία στην Αφρική μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο
ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ
του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Τιλυρίδη, Μητροπολίτη Κένυας & Εξάρχου πάσης Ανατολικής Αφρικής
Πηγή: romfea.gr