top of page

Η Βιβλιοθήκη

Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης των Τριών Ιεραρχών
Δανειστικό Δελτίο της Βιβλιοθήκης 1914
αρχειο - εντυπη εκδοση εφημεριδας Θεσσαλιας

Το 1908 επιτεύχθηκε, με ενέργειες του Δ.Σ., η παραχώρηση από τον τότε Δήμο Παγασών – τώρα Δήμο Βόλου – της άνω των χιλίων τόμων βιβλιοθήκης του Ζωσιμά Εσφιγμενίτη, με σπάνιες εκδόσεις. Ακολούθησαν δωρεές βιβλίων από πολλούς πνευματικούς ανθρώπους, λαϊκούς, κληρικούς και πανελλήνιους συλλόγους περιοδικών. Ακόμη και ο Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης δώρισε βιβλία του. Στις αρχές του 1913 ένας εκ των μελών του Δ.Σ. ενθουσιώδης φίλος της προόδου, δικηγόρος και πολιτευτής, Νικόλαος Χαρισιάδης από την Ήπειρο, δώρισε στον Σύλλογο, για στέγαση αυτού και της Βιβλιοθήκης του, την ευρύχωρη νεοκλασική διώροφη οικεία του στη συμβολή των οδών Δημητριάδος – Ογλ, η οποία διασκευάστηκε κατάλληλα και στις 28 Απριλίου 1913 έγιναν τα εγκαίνια από τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος Γερμανό. Μέχρι τότε η Βιβλιοθήκη στεγαζόταν σε ενοικιαζόμενα κτίρια. Το Δ.Σ. του Συλλόγου συνέταξε κανονισμό του Αναγνωστηρίου και της Βιβλιοθήκης και επίσης κανονισμό διαλέξεων. Πολύ προχωρημένη για την εποχή ήταν η απόφαση λειτουργίας κυλικείου στον χώρο της Βιβλιοθήκης για την εξυπηρέτηση και την ευχάριστη παραμονή των προσερχομένων. 

Το 1955 με τον μεγάλο σεισμό το κτίριο κατέρρευσε. Ανοικοδομήθηκε σύντομα με δωρεές και κρατική επιχορήγηση.

Στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη, μοναδική στον Βόλο μέχρι το 1980, κατέφευγαν, για να διευρύνουν τις γνώσεις τους, μαθητές από τον Βόλο και τα χωριά, οι οποίοι φοιτούσαν στα Γυμνάσια της πόλης μας και οι οποίοι διακρίθηκαν στις επιστήμες, τα γράμματα και τις υπηρεσίες του Κράτους. Αλλά και στους θησαυρούς της Βιβλιοθήκης ανέτρεξαν πολλοί επιστήμονες και ερευνητές, για να αντλήσουν στοιχεία συγγραφής των ερευνών και διατριβών τους.

Η Βιβλιοθήκη του Συλλόγου είναι από τις λίγες στην χώρα μας με σημαντικά και σπάνια βιβλία και εφημερίδες, ιδιαίτερα του 19ου αι.  Στους 25.000 περίπου τόμους της, περιλαμβάνει δυσεύρετες εκδόσεις και λίγα χειρόγραφα. Διαθέτει το αρτιότερο αρχείο εφημερίδων για τον τοπικό τύπο από το 1898 μέχρι σήμερα. 

Με την αξιοποίηση της μικρής περιουσίας του Συλλόγου έγινε ανακαίνιση και το νεοκλασικό κτίριο εξωραΐστηκε εξωτερικά και εσωτερικά. Η αίθουσα διαλέξεων ανακαινίσθηκε εξ ολοκλήρου. 

Το 2005 έγινε μηχανοργάνωση σε μεγάλο τμήμα της Βιβλιοθήκης με έξοδα του μεγάλου ευεργέτη Κωνσταντίνου Ζούζουλα. Υπήρξαν επιχορηγήσεις και δωρεές στον Σύλλογο για την εύρυθμη λειτουργία της Βιβλιοθήκης. Επίσης, στην αίθουσα του Συλλόγου έχουν προσκληθεί διακεκριμένοι ομιλητές σε πολυπληθές ακροατήριο.

Ιδιαίτερη είναι η πνευματική προσφορά των αείμνηστων μελών του Δ.Σ. Βασιλείου Κοτσμανίδη, Θεολόγου – λυκειάρχη, και Κυριάκου Νησιώτη, φαρμακοποιού, ειδικευμένου στη βοτανολογία,  ταμία επί πολλών χρόνων. Κάθε εβδομάδα, για δεκαετίες παρουσίαζε ο μεν Β. Κοτσμανίδης θέματα θεολογικά, ο δε Κ. Νησιώτης θέματα φαρμακευτικά - βοτανολογίας, θρησκευτικά και πολιτιστικά.

Αίθουσα Διαλέξεων Συλλόγου Οι Τρεις Ιεράρχαι
Αρχέτυπα Βιβλία

Τεκμήρια -
Συλλογές της Βιβλιοθήκης

Δείτε τις συλλογές των βιβλίων και του αρχείου έντυπου υλικού της Βιβλιοθήκης των Τριών Ιεραρχών.

Σύντομα θα μπορείτε επίσης να ανατρέξετε και στην ψηφιοποιημένη τους έκδοση.

bottom of page